Biram Zdravlje logo

Centralno grejanje- neprijatelj dečjeg nosića

shadow illustration

Mokar nosić je znak dobrog zdravlja samo kod kučeta, ali ni njima ne prija kada on ne radi kako treba

Zapušen nos je velika gnjavaža koju odrasli dobro poznaju i najviše ne vole kada se razbole. Zamislite kako je onda deci koja zbog toga ne mogu normalno da dišu, ali ni da jedu ili spavaju.

 

Centralno grejanje može oštetiti dečji nosić

Na prehladu i grip uglavnom niko nije imun, ali nije zima uvek glavni krivac za ‘pun nos’ kako ga odrasli vole nazivati. Zimski meseci, ne samo zbog hladnog vremena nego i zbogcentralnog grejanja koje isušuje sluzokožu nosa, čine glavnu sezonu razboljevanja. A upravo je sluzokoža nosa, kada je normalno vlažna, snažna odbrana od virusa.

Kako mala deca ne znaju disati kroz usta, zapušenost nosa ih čini jako razdražljivim i često ometa uzimanje obroka. Da bi bebe mogle da sisaju, moraju biti u mogućnosti da dišu kroz nos.

Što je beba mlađa, imuni sistem joj je slabiji, pa je podložnija sekundarnim infekcijama.Isušivanje sluzokože podražava izlučivanje sluzi te je nosić ili začepljen ili curi, što deci, a posebno bebama, predstavlja veliki problem.

shadow illustration

Isušena sluzokoža nosa može uzrokovati krvarenje, a zapušenost nosa povećava rizik od razvoja sekundarnih bakterijskih infekcija i komplikacija, neretko upale uha.

Jako izražena zapušenost može ometati i spavanje.

 

Stručnjaci preporučuju idealnu vlažnost vazduha između 30 do 50 procenata

Kako sprečiti upalne bolesti disajnih puteva smo opisali u jednom od naših blogova, a kod problema uticaja centralnog grejanja na osetljive sluzokože nosića pomaže:

– redovno provetravanje
– osveživaci prostora
– mokri peškiri postavljeni na radijatore
– ispravna higijena nosića
– održavanje optimalne temperature prostora (posebno spavaće sobe)

Što je niža temperatura vazduha u sobi, to je lakše postići željenu vlažnost vazduha. Nabavite higrometar koji će vam pomoći da utvrdite vlažnost vazduha.

Zdrav nos je važan jer čuva pluća, zaustavlja štetne čestice prilikom disanja, odstranjuje ih ili uništava, a najvažnije, kod najmlađih pomaže da mirisom nađu put do najdražeg mesta, majčinog zagrljaja.

Izvori:

http://www.livestrong.com/article/110903-home-remedies-stuffy-nose-infants/

http://www.aboutkidshealth.ca/En/HealthAZ/ConditionsandDiseases/Symptoms/Pages/Nasal-Congestion-in-Babies.aspx

http://www.parents.com/baby/health/cold/you-guide-to-baby-colds/

http://www.medpagetoday.com/PrimaryCare/PreventiveCare/29077