Biram Zdravlje logo

Svestrana soda bikarbona

shadow illustration

Soda bikarbona dovodi telo u balans na siguran način...

U većini kuhinja se nalazi sastojak koji može rešiti skoro sve probleme. To je, naravno, soda bikarbona. Ovaj jeftini proizvod možemo iskoristiti ne samo kao pastu za zube već i kao dezodorans, kod povreda , bolova u želucu, kašlja i upale grla.

Naše prabake su koristile sodu bikarbonu u domaćinstvu, ali i kao prvu pomoć. Ona dovodi telo u balans, i to na siguran i netoksičan način.
Pročitajte kako prstohvat sode bikarbone može rešiti svaki problem i olakšati život u svim situacijama.

PROBLEM: SVRAB KOŽE

Kuvate ručak, padne vam kapljica vode na vruće ulje. Crvenilo, bol, iritacija, svrab – sve se to javlja kod opekotina. Uzmite kašičicu sode bikarbone i s nekoliko kapi vode napravite gustu smesu, pa je nanesite na opekotinu i nastavite nesmetano da kuvate.

PROBLEM: TRN

Sigurno vam je poznat iritantan komadić drveta koji vam se zavukao u jagodicu kažiprsta. Pokušajte da ga se rešite sa sodom bikarbonom. U malu posudu stavite toplu vodu i kašičicu sode bikarbone. Prst kvasite dva puta dnevno po nekoliko minuta. Soda bikarbona će opustiti kožu i moći ćete bezbolno da izvadite trn.

Savet za kraj: Soda bikarbona može da pomogne i osobama koje se leče od raka jer podiže imunitet i dovodi organizam u pH ravnotežu.

shadow illustration

PROBLEM: OPEKOTINA OD SUNCA

More, plaža, sladoled… i opekotine od sunca. Crvenilo, nadraženost kože i peckanje sredite po kratkom postupku, naravno, uz malo dodatnog opuštanja. Napravite sebi toplu kupku u koju ćete dodati pola šolje sode bikarbone i omiljenog gela za tuširanje. Nelagodnost nestaje već nakon prve kupke. Nije naodmet ponoviti još koji put, zar ne?

PROBLEM: ZABORAVILI STE DA KUPITE PASTU ZA ZUBE

Nedelja je, deset sati uveče. Pošli ste da perete zube, ali iz tube više ništa ne možete da istisnete. Nema problema, soda bikarbona vam može poslužiti kao pasta za zube. Stavite kašičicu sode bikarbone na tanjirić i u nju utapkajte vlažnu četkicu za zube. Rezultat su beli zubi bez plaka i svež dah.

PROBLEM: GORUŠICA I PROBAVNE SMETNJE

Osećaj nelagodnosti i iritacije u želucu – svi smo se barem jednom susreli s njim. Kako biste se rešili ovog osećaja, upotrebite sodu bikarbonu. Pola kašičice sode bikarbone stavite u veliku čašu vode pa promešajte i popijte sat vremena nakon jela. Ovaj jeftini sastojak svake kuhinje oslobodiće vas svih problema u vezi sa probavom.