Biram Zdravlje logo

Nedoumice koje se tiču zapušenog nosa kod mališana

shadow illustration

Prilikom odlaska u jaslice i vrtić, dete se susreće s brojnim uzročnicima infekcija gornjih disajnih puteva, s kojima ranije nije bilo u kontaktu. Nema roditelja koji nije iskusio nekoliko mučnih prvih meseci imunizacije i stalnog obolevanja, kada je dete više kod kuće negoli u vrtiću. Srećom, tokom vremena dete stekne otpornost na infekcije, pa počne da se uspešno nosi s izazovima boravka u grupi.

Svaka infekcija gornjeg disajnog puta kao simptom ima zapušen nos i nastavlja se borba koja je započela u uzrastu odojčeta. I dalje deca ne znaju da izduvaju nos i treba im vaša pomoć. Kako godine prolaze, sve su samostalnija u tome i lakše se nose s problemom.

shadow illustration

Kada se pojavi izazov zapušenog nosa, dobro je znati odgovore na najčešće nedoumice koje muče roditelje:

● Detetu ne treba vaditi bris iz nosa i ždrela ako nije bolesno, a ima sekret iz nosa.

● Kada ozdravi od bakterijske upale nosa, sinusa ili srednjeg uva, ne treba ponovo vaditi bris iz nosa.

● Uvek treba lečiti bakteriju piogenog streptokoka u ždrelu (nalaz će glasiti ovako: BHSA – beta hemolitički streptokok grupe A).

Nos nije samo ukras na našem licu. Njegovu važnost možda je najbolje opisao jedan francuski fiziolog, koji je rekao da je „…nos onaj deo pluća u koji možemo ugurati prst”, zato:

Dragi roditelji, Vaše veličanstvo nos lepo vas pozdravlja i moli da se brinete o nosićima svoje dece na pravi način. A u tome vam može pomoći Nisita sprej i mast za nos.