Biram Zdravlje logo

Na skijanje bez briga

shadow illustration

Bilo da se spremate na ozbiljno višednevno spuštanje niz Alpe ili tek idete do obližnjeg brda na nekoliko sati, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari, bez obzira na lokaciju.

Pripremite sve unapred kako zimske radosti ne bi postale zimske gadosti!

Od čiste potrebe do čistog zadovoljstva

Ljudi su počeli da skijaju u područjima s mnogo snega iz potrebe za kretanjem, pronalaskom hrane i lovom životinja. Najstariji dokazi govore nam da skijamo već više od 4000 godina, a postoje čak i pećinski crteži koji prikazuju drevne skijaše.

S napretkom civilizacije i tehnologije skijanje postaje zabavna rekreacija, a kasnije i vrlo popularan sport u velikom delu sveta. Nastaju i drugi tipovi zimskih aktivnosti – snoubording i sankanje, ili za manje zahtevne – grudvanje i pravljenje Sneška Belića. Tako danas postoje topovi za stvaranje veštačkog snega, zatvorena skijališta usred arapskih pustinja, a planiraju se čak i pokretna skijališta na principu trake za trčanje!

Danas razlikujemo alpsko, nordijsko i telemark skijanje.

Oprema

Osnovna oprema za skijanje uključuje:

  • Skije. Bez njih bi ova aktivnost bila samo klizanje i padanje u cipelama; odaberite skije u zavisnosti od nivoa vašeg iskustva, stila skijanja i zahtevnosti terena.
  • Štapovi. Pazite da budu čvrsti i odgovarajuće visine.
  • Pancerice. Odaberite one koje najviše odgovaraju vašim stopalima, terenu i nivou sposobnosti – neka budu udobne i već time ćete izbeći pojavu malih povreda.
  • Odeća. Preporučuje se slojevito odevanje, nepropustljiva jakna i pantalone i termo-čarape, a ne preporučuje se pamučna odeća jer se sporo suši.
  • Naočare. Iako je hladno, sunce je vrlo jako, pa ponesite obične naočare za sunce ili specijalne skijaške naočare.
  • Ostalo. Rukavice, kape, šalovi, maske – bitno je da bude udobno i da dobro štiti od hladnoće i površinskih povreda.

Ne morate da se spremate satima za jedno poslepodne na snegu, ali višednevni boravak zahteva i podrobnije pripreme. Ponesite sve potrebne lekove i ne zaboravite da vas, primera radi, curenje nosa ili grlobolja mogu snaći u bilo kom trenutku. Slobodno skuvajte u najvećem dostupnom loncu sarme koje ćete poneti, ionako je sarma najbolja nakon dan ili dva! 😀

Ski-osiguranje

U slučaju odlaska u inostranstvo, obavezno uzmite putno osiguranje, jer kod skijanja često može doći do ozbiljnih povreda. U svakoj evropskoj državi dobićete besplatnu hitnu pomoć, ali kod težih povreda troškovi lečenja mogu da od opuštenog putovanja stvore pravu noćnu moru.

Cene osiguranja mogu da variraju, ali najbitnije je da obratite pažnju na vreme trajanja, novčane iznose i usluge koje osiguranje pokriva. U vreme skijaške sezone, naravno, postoje posebne ponude za aktivnosti na snegu. Tada možete da počnete da brinete samo o svojoj skijaškoj tehnici!

Skijanje je odlična vežba za celo telo, jer ćete koristiti skoro svaki mišić. Slušajte savete stručnjaka pre i za vreme spuštanja, držite se primerenih, uređenih staza. Vratite se živi i zdravi sa što manje modrica, a s mnogo više lepih uspomena.