Biram Zdravlje logo

Topla voda i limun – čudotvorni napitak za zdravlje!

shadow illustration

Kao što se svakodnevno spolja tuširamo, potrebno je i svakodnevno čišćenje tela iznutra.Započnite dan sa šoljom tople vode u koju ste iscedili pola limuna...

Od davnina, kada se još nije znalo za vitamine i koliko su korisni za zdravlje, limun je korišćen kao lek. Nakon što vam otkrijemo šta sve u sebi krije ovaj jednostavan i iznenađujući napitak više nećete moći bez njega:

Limun je odličan za čišćenje kože

Poznato je da vitamin C deluje snažno u borbi protiv starenja i slobodnih radikala. Kako spolja tako i iznutra limunov sok čisti kožu. Neka vam pređe u naviku da ujutro popijete vodu s limunom i vremenom će vam koža zablistati.

Ubrzava rad digestivnog sistema

Topla voda sa limunom smanjuje kiselinu u želucu i podstiče rad digestivnog sistema. Ovaj jednostavan napitak stimuliše rad creva, a topla voda opušta mišiće što smanjuje nadutost i digestivne smetnje. .

Reguliše pH vrednost

Ravnoteža kiseline i baze u telu izuzetno je važna za naše zdravlje. Naše telo neprestano teži da održi stalnu koncentraciju kiselosti u krvi na pH 7,4. Kada je ova ravnoteža poremećena, iz bilo kojeg razloga, javljaju se mnogi problemi, od umora do raznih bolesti.Limun je, u poređenju sa ostalim voćem, po ukusu najkiseliji, ali izaziva najveću alkalnu vrednost krvi i tim smanjuje nivo kiselosti u telu.

shadow illustration

Odličan izvor vitamina C i kalijuma

Kalijum čini srce zdravim i mozak aktivnim. Snažan je saveznik u regulisanju krvnog pritiskai smanjenja rizika od nastanka prehlade. Osim dragocenih minerala, limun sadrži i vitamin C, jednu od najvažnijih supstanci za jačanje imuniteta, a njegov nedostatak uzrokuje umor, anemiju, nervozu, umor i depresiju.

Pomaže kod mršavljenja

Jetra je organ koji filtrira sve što unosimo u telo. Unosom nezdrave hrane i ostalih poroka, dodatno je opterećujemo i smanjujemo njenu funkciju. Topla voda sa limunom pomaže da se jetra pročisti i stimuliše njen rad što podstiče gubitak masnog tkiva.

Osvežava dah

Osim što je limun odličan izvor minerala i vitamina izvuzetan je za osobe sa hroničnim zadahom iz usta. Svi sastojci limuna, ali prvenstveno vitamin C važan je u zaštiti desni.Jedini nedostatak je taj što limunska kiselina može uništiti sjaj, pa ne zaboravite da operete zube nakon što popijete ovaj napitak.

Obezbeđuje hidrataciju tela

Voda čini preko 70 posto ljudskog tela i dobra hidratacija organizma je neophodna za varenje, ispiranje toksina i izbacivanje otpada iz tela, pa i održavanje zdravlja kože. Nakon prospavane noći, telo je dehidrisano i potrebno je nadoknaditi tečnost koja se izgubila znojenjem i disanjem. Šolja tople vode s limunom pomoći će da započnete dan osveženi i hidratizovani.

Limunova kora je vredan izvor zdravlja

Ako je ikako moguće, potrudite se da pronađete domaće, neprskane limunove od proverenog uzgajivača. Ako su limunovi organski uzgojeni bez upotrebe pesticida i fungicida, svakakoiskoristite koru nakon što ih iscedite. U kori se nalaze vredni sastojci poput vitamina C, A, beta karotena, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Narendajte i zamrznite koru, po potrebi je pospite preko salate, supe, ribe, mesa ili je dodajte u topli čaj.

Svakog jutra, pre nego što popijete ili pojedete nešto drugo, popijte čašu tople vode sa isceđenim limunovim sokom i već nakon mesec dana primetićete pozitivno delovanje na ceo organizam.