Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Zapušen nos kod beba i male dece – kako ga pravilno čistiti 

shadow illustration

Nazalnu kongestiju (zapušen nos) još nazivaju i rinoreja ili rinitis. Međutim termini ne označavaju isto.

Rinoreja je curenje uglavnom prozirne, bistre tečnosti iz nosa, dok rinitis podrazumeva iritaciju i oticanje sluznice u nosu.

Rinitis je upravo najčešći uzrok zapušenog nosa. Kod novorođenčadi i male dece zapušen nos je česta pojava, jer je njihova nosna šupljina  još uvek mala i potrebno je vreme da se razvije.  

Kako se imuni sistem tokom detinjstva postepeno razvija, a u potpunosti sazreva oko 15. godine, bebe i deca su najbolešljiviji u prvim mesecima i godinama života. I često sve kreće od zapušenog nosa.

 

Koji su uzroci zapušenog nosa? 

Postoji više uzroka zapušenog nosa kod beba i dece: npr. prehlada, virusi ili alegije. Zapušen nos može proći vrlo brzo uz pravilnu terapiju, ali nekada može potrajati i duže u zavisnosti od uzroka.  

Zapušen nos i prehlada

Prehlade se uglavnom javljaju u smeni godišnjih doba (iako nije pravilo) i čest su uzrok zapušenog nosa kod beba i dece. Prehlade prolaze brzo, kroz par dana i specijalno lečenje nije potrebno osim redovnog korišćenja proizvoda za kao što je sprej za nos za decu i bebe. 

Pazite da sprej bude bez potisnog gasa (da bi nanošenje bilo prijatno) i bez konzervanasa! 

Virusna infekcija i zapušen nos 

Zapušen nos ili kijavica predstavljaju čest simptom virusne infekcije, a izazvani su virusima koji pogađaju nos, grlo i sinuse. 

Virusi napadaju sluzokožu nosa i stvaraju infekciju. Sluzokoža je upaljena, sekret se sve više stvara i nastaje oticanje sluzokože.  

Infekcije se javljaju  zbog nedostatka specifičnih antitela koja razaraju i uništavaju bakterije.

Kada je sluznica nosa vlažna, ona stvara antitela koja omogućavaju nosu da se izbori sa virusima i bakterijama pre nego što prodru u disajne puteve. 

Ranim polaskom u jaslice, dete će biti izloženo brojnim uzročnicima i može se očekivati da će u proseku oboljevati dva do tri puta mesečno, posebno u sezoni respiratornih virusa (od oktobra do aprila).

Deca koja imaju stariju braću i sestre oboljevaće češće i pre polaska u kolektiv, ali će već sa ulaskom u vrtić biti otpornija.

Oko pete godine života imuni sistem deteta je znatno razvijeniji i stvara se dovoljna količina antitela koja mogu pružiti efikasnu zaštitu od virusnih infekcija. 
 

Najveća greška je lečenje virusa antibioticima jer antibiotik deluje na bakterije, a ne na viruse, a negativno utiče na bakterijsku floru creva i time dovodi do slabog imuniteta kod dece.   


Najčešći simptomi virusne infekcije su: 

  • zapušen nos 
  • curenje iz nosa 
  • crveno grlo 
  • kašljanje 
  • kijanje 
  • dijareja 
  • gubitak apetita 
  • loš san kod beba i dece.

Alergije i zapušen nos – uticaj antihistaminika i kortikosteorida  

Danas lekari vole da kažu da je alergija bolest modernog doba. Gotovo da svako od nas uradi alergo test, pokazaće se pozitivnim na bar neki od alergena.

Simptomi alergije: 

  • svrab u nosu 
  • zapušen nos 
  • kijavica 
  • suzenje očiju.

 

Lekari najčešće savetuju upotrebu antihistaminika, a nezaobilazno je svakodnevno pravilno čistiti detetu nos kako bi se sprečilo postnazalno slivanje i kašalj.  

Antihistaminici i kortikosteroidi su često deo alergijske terapije, koji stvaraju dodatne neprijatne simptome poput isušivanja sluznice nosa.  

Suva sluznica nosa može biti veoma bolna, stvaraju se kruste, a dete želeći da otkloni neprijatnost može čačkanjem nosa dovesti i do krvarenja. 

Kako očistiti zapušen nos kod dece i beba? 

Roditelj uz savet pedijatra treba da izabere  odgovarajući preparat za održavanje higijene gornjih disajnih puteva jer takvi preparati:   

  • ne smeju sadržati konzervanse,
     
  • nije poželjno da su neprijatnog ukusa (dete će se opirati i otežavati nanošenje),
     
  • kao ni da su neprijatnog mirisa koje će smetati detetu i sam proces čišćenja nosića učiniti neprijatnim i za dete i za roditelja.   

Sprej za nos za decu i bebe– preporuka pedijatra dr Maričića 

Preporuka pedijatra dr Maričića je Nisita sprej za nos za decu i bebe, koji se na lak i jednostavan način nanosi.  

Ovaj sprej za nos je 100% prirodnog sastava pa ga mogu koristiti i trudnice (kao i odrasli generalno).  Napravljen je tako da apsolutno ne stvara nikakav otpor kod primene: 

  • jer ima neutralan, prijatan ukus i miris.
     
  • Bočica nema potisnog gasa (nema neprijatnosti pri nanošenju).
     
  • Sprej sadrži aplikator oblika prilagođenog fiziologiji dečijeg nosa tako da se bebe čak i smeju prilikom nanošenja spreja.
     
  • Nisita sprej ne sadrži konzervanse.
     
  • Ne stvara zavisnost i može se koristiti neograničeno kao deo redovne higijene nosa.

Pored Nisita spreja takođe postoji i Nisita® mast koja je posebno pogodna da se koristi kod dece vrtićkog uzrasta. 

Špric za ispiranje nosa – šta kažu pedijatri? 

Pedijatri nikako ne preporučuju upotrebu šprica za ispiranje nosa bebama i deci.  

Već na izlasku iz porodilišta, majkama se daje savet o prošpricavanju nosa fiziološkim rastvorom.   

Najčešće savet podrazumeva da nekoliko ml fiziološkog rastvora prošpricamo u jednu, a potom i drugu nozdrvu u ležećem položaju bebe.   

Na ovaj način  se ne olakšava disanje bebi,jer dolazi do slivanja sekreta iz nosa i beba ga guta, stvara se neprijatan osećaj i  beba razvija  odbojnost i kasnije ne prihvata bilo kakvo drugo čišćenje nosa.   

Savet pedijatra dr Maričića je da nikako ne radimo prošpricavanje nosa fiziološkim rastvorom, jer tako samo štetimo svojoj bebi već da koristimo prijatni sprej za nos. 

 

Zapušen nos kod beba i upotreba respiratora  

Nosni respiratori su čest savet mladim majkama. Nažalost, on nije preporučljiv  jer se u nosnim hodnicima nalaze peharaste ćelije i njihovom  preteranom stimulacijom dovodi se do povećanog lučenja sekreta. 

Time stvaramo začarani krug koji ne vodi do rešenja.  

Mast za nos – kako pomaže kod zapušenog nosa?   

Svako jutro pre polaska u kolektiv, detetu je potrebno naneti na nosnu sluzokožu Nisita mast za nos. Na ovaj način, sluznica nosa ostaje vlažna i njene treplje mogu stvarati antitela koja su veoma bitna za zdravlje deteta jer blokiraju prolazak virusa, bakterija i čestica zagađenog vazduha.  

Da bi detetu olakšali disanje tokom noći Nisita® mast je dobro naneti i pre spavanja – klima i centralno grejanje isušuju vazduh i nosić postave suv. 

Nekoliko puta dnevno nanositi mast u nos  jer će se na taj način smanjiti i broj respiratornih infekcija. 

Nisita® mast se preporučuje kod učestalog krvarenja i omekšavanja krasti u nosu.

Zapušen nos bebi smeta i remeti njen napredak   

Zapušen nos kod beba i dece je veliki problem. Bebe do šestog meseca ne znaju da dišu na usta, a tek nakon 4. godine znaju da izduvaju nos. Bilo da beba sisa ili je na adaptiranoj formuli, prohodnost nosa mora biti adekvatna da bi i ishrana i napredak deteta bio značajan.  

Stoga je jako važna pravilna toaleta nosa od prvog dana.    

Posebno je važno pre podoja uraditi ispiranje nosa, odnosno vlaženje nosa Nisita® sprejem jer će pomoći bebi da normalno diše na nos dok se hrani.  

Deca i bebe sa zapušenim nosom slabo spavaju, loše napreduju, razdražljiva su. Zapušen nos može uzrokovati i povećanu mogućnost ravoja bakterijskih infekcija, a koje najčešće završavaju upalom srednjeg uha.  

 

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.