Biram Zdravlje logo

Pitanja koja najčešće postavljate lekarima (prvi deo)

shadow illustration

Prepoznajući potrebu za direktnim kontaktom sa ORL lekarima, kompanija Salveo je preuzela inicijativu i preduzela neophodne aktivnosti kako bi zabrinutim roditeljima osigurala odgovore i savete vrhunskih stručnjaka s Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić” iz Službe za otorinolaringologiju, Klinike za dečju hirurgiju.

Specijalisti otorinolaringologije s bogatim iskustvom iz prakse, prim. mr sc. med. Vladan Šubarević i dr Katarina Stanković, odgovarali su na najčešća pitanja vezana za uho i nos fanovima Fejsbuk stranice “Biram zdravlje“.

Pitanje: Sve pohvale za vas, odlično što imamo priliku da pitamo lekare za konkretne savete. Pitanje je sledeće: ćerkica od 6 godine povremeno ima bol u grlu i odmah nakon par dana se javlja bol u uhu i upala uha. Uvek dobije terapiju antibioticima. Da li na samom početku, kada je boli grlo, može da dobije antibiotike, kako se ne bi javila i upala uha? Hvala na odgovoru.

Odgovor: Antibiotsko lečenje upala gornjeg disajnog trakta, u šta spadaju i grlo i uho, primenjuje se samo kod klinički i laboratorijski ustanovljenih bakterijskih infekcija. Treba imati na umu da su kod dece mnoge upale grla virusnog porekla, te primena antibiotika nema smisla, dok se upala uha, koja često sledi nakon toga, smatra za bakterijsku superinfekciju, te je primena antibiotika gotovo obavezna. Znači zaključak bi bio da, ukoliko lekar na samom početku tegoba posumnja da se radi o bakterijskoj upali grla, ima smisla i treba odmah započeti sa antibiotskim lečenjem, u suprotnom nema i treba ići samo sa simptomatskom terapijom.

Pitanje: Koliko je pre odlaska na more potrebno uzimati preventivno nešto za zaštitu od zapaljenja spoljašnjeg uha? Zapaljenje spoljašnjeg uha mi nakon 2-3 dana kupanja i ronjenja u moru pokvari pola letovanja.
Hvala unapred dr Šubareviću na stručnom odgovoru!

Odgovor: Kod dece i odraslih, koji su skloni upalama spoljašnjeg uha kod kupanja, tokom leta ne treba koristiti preparate mnogo unapred, ali treba započeti čim se dođe u priliku kupanja (more, bazen, reke, jezera). Svakoga dana pre kupanja i pre i posle podne treba stavljati u uho preparate (Vaxol sprej) koji će štititi kožu spoljašnjeg ušnog kanala tokom boravka na letovanju i to će u znatnoj meri smanjiti mogućnost da se razvije upala kože.

Pitanje: Da li deca koja imaju cevčice smeju da koriste nesto protiv ušne masti i da li smeju da idu na ispiranje ušiju? Sestrici se stalno skuplja mast, ružno izgleda, a mi brinemo jer ionako ima dosta problema, malo malo pa upala uha. Naravno, imala je i problema sa trećim krajnikom.

Odgovor: Deca sa ugrađenim cevčicama u bubne opne mogu i treba da koriste preparate za održavanje higijene i toalete spoljašnjih ušnih kanala i cevčica redovno (Vaxol sprej), dok ispiranje uha u principu nije dozvoljeno, jer se na taj način mogu izbaciti cevčice pre planiranog termina.

Pitanje: Posle operacije krajnika, mom sinu konstantno curi iz uha, mast je ređa nego što je uobičajeno i tamno braon je boje. Postoji li neki konkretan razlog za to? Hvala unapred!

Odgovor: Pojačano stvaranje ušne masti nema nikakve veze sa operacijom krajnika i osobe koje su tome sklone moraju da, pored posete ORL lekaru i stručnog ispiranja uha, redovno koriste preparate za toaletu uha i prevenciju pojačanog stvaranja ušne masti kao što je Vaxol sprej.

Pitanje: Idemo kod veoma dobrog lekara u Leskovcu, takođe otorinolaringologa. Tamo vodim moju trogodisnju devojcicu. On kaže da ima problem sa alergijom (verovatno na grinje i prašinu). Stalno joj je nos pun, kija…Tako počinje…A onda krene kašalj, pa čak i laringitis i bronhitis. Poslednji put je bila blizu upale pluća. Koristimo inhalator (spalmotil, dexason), antihistaminike, razne kapi za nos….Prestane kratko na neko vreme, pa opet ispočetka…Nikad nije potpuno zdrava, a toliko je pazimo…Da li Vi imate neki savet? Hvala unapred.

Odgovor: Na osnovu ovoga što je napisano, mora se postaviti opravdana sumnja da je dete sklono opstrukcijama na alergijskoj bazi, što neki nazivaju i dečjom astmom, te bi savet bio da se dete javi dobrom dečjem pulmologu na kompletnu dijagnostiku, jer će nakon toga moći da se predloži adekvatna terapija, koja bi u znatnoj meri mogla da proredi i ublaži tegobe. Treba obratiti pažnju i na stanje krajnika, jer često mogu da veličinom ili hroničnom infekcijom potenciraju navedene tegobe.

Pitanje: Već duže vreme imam neko zujanje u ušima i brinem sta bi to moglo da bude. Išao sam kod lekara, ispirali su mi uši, neko vreme je bilo bolje, medjutim zujanje se posle mesec dana opet vratilo. Molim za savet. Hvala puno

Odgovor: Zujanje (tinitus) može biti neprijatan simptom mnogih oboljenja i uglavnom je teško naći pravi uzrok tog problema. U svakom slučaju prvo se kreće od uha i potrebno je uraditi kvalitetno audiološko i vestibulološko ispitivanje. Ukoliko je tu sve u redu onda se ide dalje u pravcu ispitivanja cirkulacije (Rtg vratne kičme, MRI…), kao i opštih internističkih ispitivanja. Na žalost, često se ne nađe pravi uzrok tog problema i onda se prepisuju lekovi koji će samo ublažavati tegobu, a ne i izlečiti je.

ČUVAJ SLUH, JEDNOSTAVNO JE.