Biram Zdravlje logo

5 saveta kako pripremiti kožu za leto

shadow illustration

Dolaskom leta i vrućina mnogi kreću u osvajanje savršenog preplanulog tena koji će želeti da zadrže što je duže moguće. Međutim, izlagati kožu suncu bez prethodne pripreme može imati i negativnih posledica, posebno ako ste svetlijeg tena. Kako biste postigli željene rezultate, ali pri tome i sačuvali zdravlje svoje kože i organizma pročitajte naših pet savetakoji će vam pomoći u tome.

 

1. Pravilna ishrana

Možda se niste dosetili ovoga, ali za dobru pripremu kože za leto neophodna je pravilna ishrana . Pre početka leta, ali i tokom letnjih meseci uvrstite u vaš jelovnik što je više moguće namirnica narandžaste i crvene boje, kao što su na primer breskve, lubenica, nektarine, paradajz, šargarepa.
Ove namirnice su izuzetno bogate beta karotenom, a uz to imaju i blagotvorniantioksidativni efekat na organizam. Beta karoten je provitamin koji se može unositi u organizam i kao dodatak ishrani u obliku tableta. U organizmu se pretvara u vitamin A kojištiti epitel kože i sluznice. Još jedan važan dodatak ishrani je i astaksantin, najsnažniji prirodni antioksidant.
Najidealnije vreme za početak uzimanja dodataka ishrani je otprilike mesec dana prepočetka izlaganja suncu. Na taj način možete sprečiti alergije na sunce i pripremiti vašu kožu za leto na najbolji mogući način.

shadow illustration

2. Hidratacija kože

Tokom letnjih vrućina važno je održavati čitav organizam hidratizovanim, ali ne zaboravite da hidrirate i svoju kožu ! Idealan tretman za hidrataciju uključuje nežni peeling kože (ne zaboravite i lice) koji će temeljno odstraniti odumrle ćelije, pročistiti pore i ojačati mikrocirkulaciju. Nakon peelinga kožu obavezno nahranite hidratantnim kremama koje sadrže i antioksidanse.
Redovno, ali ne i prečesto, tretiranje kože peelinzima smanjuje njenu dehidraciju, koža postaje otpornija na sunce i vidljivo zdravija. Takođe, trebalo bi zamijeniti tešku i masnu zimsku kremu nekom laganijom koja se brže upija i ne masti kožu.
Leti je najvažnije temeljno očistiti lice, a najbolje bi to bilo obavljati pre odlaska na spavanje. Međutim, ne treba preterivati u čišćenju i ispiranju kože, a to se odnosi pogotovo na osobe s masnom kožom lica. Naime, preterano čišćenje masne kože može stimulisati žlezde da proizvode još i više masnoće što dovodi do suprotnog efekta od željenog.

3. Kvalitetna masaža

Pod ovim ne mislimo na profesionalnu masažu u kozmetičkom salonu već na masažu koju možete i sami obaviti u svom domu. Uzmite bočicu bilo kojeg biljnog ulja (maslinovog , bademovog) i dobro izmasirajte celo telo i lice. Posledice ovakvog tretmana su ubrzaniji metabolizam, poboljšana cirkulacija i eliminacija toksina. Uz to, masažom smanjujemo mišićnu napetost i negativnu energiju, ublažavamo stres, a svim time dolazi do opuštanja i harmonizacije tela.

 

4. Rešite se dlačica na vreme

Bilo kakva metoda odstranjivanja dlačica deluje negativno na našu kožu ako se koristi neposredno pre izlaganja suncu. Kako bi rešili ovaj problem, pobrinite se da na vreme odstranite višak dlačica voskom, šećernom pastom ili epilatorom. Žilete koristite što ređe, anakon pet upotreba žilet zamenite jer se sa svakim korišćenjem tupi i na taj način ne odstranjuje dlačice pravilno, pri tome dodatno uništavajući i kožu. .

 

5. Koristite zaštitni faktor

Možda mislite da je dovoljno naneti kremu sa zaštitnim faktorom samo dok se direktno izlažete suncu. Međutim, to nije tačno. Kako bi pravilno zaštitili vašu kožu od štetnog UV zračenja i pripremili je za dugotrajnija izlaganja suncu, potrebno je početi sa upotrebom zaštitnog faktora i mnogo ranije, i to na svakodnevnoj osnovi. Čim temperature malo skoče i sunce počne jače grejati započnite sa korišćenjem zaštitnih faktora, a u početku neka to budu kreme sa većim zaštitnim faktorima koje onda možete postepeno smanjivati. Na kraju leta imaćete osunčanu, ali i zdravu blistavu kožu!