Biram Zdravlje logo

Zašto nastaju akne na licu i kako ih se rešiti?

shadow illustration

Akne na licu nisu dermatološki problem koji pogađa samo tinejdžere. Mogu se javiti i u kasnijoj dobi, posebno ako se radi o masnijem tipu kože. Značajno utiču na samopouzdanje, pa je vrlo važno pronaći rešenje.

Akne na licu su jedan od najčešćih problema sa kožom sa kojim se susretao gotovo svako od nas.  

Nastaju zbog začepljavanja pora masnoćom iz kože, neredovnom higijenom, taloženjem bakterija na koži, ali i pod uticajem hormona. Međutim, i genetika može igrati važnu ulogu u nastanku akni na licu.  

Akne se obično pojavljuju na licu,  ramenima, leđima jer ti delovi tela imaju dosta lojnih žlezdi koje izlučuju masnoću.  Kod većine ljudi, akne nestaju u kasnim dvadesetim godinama, ali neretko je da i u tridesetim i četrdesetim možemo videti da ljudi traže rešenje za akne. U tinejdžerskom dobu su češće kod muškaraca, a u kasnijim godinama se više žene bore sa aknama na licu. Najčešća vrsta akni sa kojom se bori preko 80% tinejdžera su Acne vulgaris.  

Šta su akne i kako nastaju?

Akne predstavljaju dermatološki problem, upalni proces koji je povezan sa lučenjem lojnih žlezdi koje su povezane sa folikulom dlake.

Akne su upalni proces na koži koji uključuje lojne žlezde koje su povezane sa folikulom dlake.

Kod zdrave kože, lojne žlezde proizvode sebum koji izlazi na površinu kože kroz poru, koja je otvor u folikulu.

Keratinociti, vrsta ćelija kože, oblažu taj folikul.  Kada telo odbacuje ćelije kože, keratinociti se podižu na površinu kože.

Kada neko ima akne, dlaka, sebum i keratinociti se slepe unutar te pore. Ovo sprečava odbacivanje keratinocita i onemogućava sebumu da izbije na površinu kože.

Mešavina sebuma i ćelija omogućava bakterijama koje inače žive na koži da rastu u začepljenim folikulima i izazovu upalu - oticanje, crvenilo, toplotu i bol. Kada se zid začepljenog folikula razbije, on prosipa bakterije, ćelije kože i sebum u obližnju kožu, stvarajući akne. 

Iako je prekomerno lučenje sebuma najčešći uzrok nastanka akni, one se stvaraju i usled razvoja bakterije Cutibacterium acnes, nepravilne ishrane, kao posledica zapaljenja na koži i loše genetske predispozicije. 

Prepoznajte lako simptome akni

Akne doprinose promenama u vidu boje kože:

  • (tamne fleke),
  • izazivaju otok i bol na koži.

Simptomi akni variraju najčešće shodno stanju kože, pa se tako ogledaju kao: 

  • bele tačkice koje predstavljaju začepljene pore na koži iz kojih se razvijaju mitiseri;
     
  • mitiseri, crne tačkice na koži koji izgledaju kao nečistoća u porama, a ustvari predstavlja poru koja je začepljena sebumom i bakterijama;
     
  • crvene bubuljice;
     
  • gnojne bubuljice;
     
  • nodule, velike čvrste bolne upale na koži. 

Postoji razlika između mitisera i akni

Mitiseri su vrsta akni koja se javlja kada se pore otvore i začepe sebumom i bakterijama. S obzirom na to da je takva pora izložena vazduhu, ona oksidira i postaje crna. Najčešće su u T zoni (mitiseri na nosu su najčešći, a onda i na čelu i bradi).  

Akne, s druge strane, uključuju različite vrste lezija, uključujući papule, pustule, nodule i cistične lezije, koje mogu biti bolne i uzrokovati ožiljke.  

Da li su svi tipovi kože skloni aknama?

Može se reći da jesu iako postoji uvek „ali“. Kombinovan i masniji tip kože je skloniji nego normalan ili suv.

Masna koža ima veće lučenje sebuma i shodno tome je podložnija nastanku bubuljica na licu.

Nije redak slučaj da osobe koje imaju mešovit ili masan tip kože imaju osećaj nečistoće i usled toga prekomerno čiste kožu raznim agresivnim proizvodima koji je još više iritiraju i čine da ona bude podložna aknama. 

 

Život sa masnom kožom i aknama 

Da li ste znali da je hidratacija kože jedan od prvih uslova u nezi mešovite do masne kože? 

Koža je najveći ljudski organ koji dnevno izgubi čak 2 dl vode. To je jedna puna čaša vode za 24h!

Naš organizam je takav da kada telo dehidrira, koža će biti prva koja će izgubiti vlagu, a kada ga hidriramo, poslednja će baš koža dobiti vodu. 

Onog trenutka kada koža postane dehidrirana ona luči sve više masnoće. Jako je važno da pored redovnog unosa tečnosti, serumima za hidrataciju kože nadoknadimo vodu jer ćemo smanjiti prekomerno lučenje sebuma.  

Ishrana masne kože mora biti prilagođena

Postoje namirnice koje bi osobe koje imaju masnu kožu i akne trebalo da izbegavaju. Svakako su to: 

  • ugljeni hidrati poput peciva i hleba, 
  • grickalice, 
  • slatkiši, 
  • suhomesnati proizvodi, 
  • mlečni proizvodi sa većim procentom masti.

Ukoliko ishranu obogatimo proteinima u vidu povrća, belog mesa, ribe, a od ugljenih hidrata unosimo zdravo voće sa manjim procentom šećera (crveno bobičsto voće, trešnje, jagode...) već smo na korak da uz dobru negu izlečimo akne.  

Naravno, ne zaboravite na redovan unos vode.  

Čišćenje masne kože sa aknama

Pravilno čišćenje masne kože je ključno za prevenciju i lečenje akni.

Važno je koristiti blaga sredstva za čišćenje koja ne uklanjaju prirodna ulja sa kože, ali efikasno uklanjaju višak sebuma i nečistoće. Preterano čišćenje ili upotreba agresivnih proizvoda može iritirati kožu i pogoršati akne. 

Najvažnije je pored redovnog umivanja ujutru i uveče, 2 puta dnevno očistiti kožu čistačima koji su prilagođeni baš za vaš tip kože.

Jako je važno tinejdžerima usaditi osećaj higijene lica.

Posebno devojčicama koje uživaju u isprobavanju novih mejkap proizvoda. Objasniti im da zaspati sa škinkom  i preskočiti čišćenje i umivanje kože je prvi korak da na njihovom licu nastanu akne.

Posebno je važno i jutarnje čišćenje jer se tokom noći sebum luči, začepljava pore zajedno sa drugim nečistoćama.  

Kako lečiti akne na licu?

Koliko god vodili računa o higijeni, pa i ishrani, usled hormonskih promena koje se javljaju nakon 12. godine kod dečaka i devojčica, ali i pod uticajem genetike ili nekih nezdravih životnih navika, sa aknama počinjemo da se borimo rano.

Neki imaju više sreće pa ovo obeležje krasi slike samo iz tog perioda, ali ima i onih koji akne na licu leče i u kasnijim godinama. 

Budući da se akne javljaju najpre u pubertetu, veoma je važno pronaći lek za akne na licu koji mogu da koriste i tinejdžeri. Bitno je da bude i jednostavan za upotrebu i da nestrpljivim adolescentima ne uzima mnogo vremena. 

Takav je Aknefug Oxid Wash, lek za akne na licu koji hvale mnogi.

Sadži benzoil-peroksid 4% i može se koristiti već od 12. godine. Veoma je jednostavan za upotrebu.

Dolazi u tubi, dovoljno je da se malo istisne na dlanove i nežno utrlja vrhovima prstiju na mokro lice. Nakon što 2 minuta odstoji, ispere se.

Namenjen je blažim do umereno teškim oblicima akni i dostupan je samo u apotekama.  

Budući da svi žele da se što pre reše akni na licu, Aknefug Oxid Wash dokazano već za 2-3 meseca redovne upotrebe pokazuje vidljive znakove poboljšanja.  

Kako se koristi benzoil peroksid za lečenje akni?

U Aknefug Oxid Wash-u benzoil-peroksid se javlja u obliku suspenzije, što je znatno bolje u odnosu na kremu.

Suspenzija se ispira nakon nanošenja na mokru kožu, a krema se zadržava na koži, pa tako nakon ispiranja suspenzije se već može naneti druga sistemska terapija ukoliko je dermatolog preporučio.  

Benzoil peroksid je jedan od najčešće korišćenih sastojaka za lečenje akni.

Koristi se za uništavanje bakterija koje izazivaju akne i za smanjenje proizvodnje sebuma. 

Benzoil peroksid dolazi u različitim koncentracijama i oblicima, uključujući kreme, gelove i losione. Preporučuje se da počnete sa nižom koncentracijom kako biste izbegli iritaciju kože.

Nanesite tanki sloj na pogođena područja jednom do dva puta dnevno, prema uputstvima na proizvodu. Važno je koristiti hidratantnu kremu kako biste izbegli isušivanje kože. 

Kada je vreme za lečenje akni benzoil peroksidom?

Uloga benzoil-peroksida je jako važna jer utiče na suzbijanje rasta bakterije koja uzrokuje akne – Cutibacterium acnes, glavnog krivca za nastanak mitisera iz kojih se razvijaju akne. Ima keratoplastični efekat, odnosno oslobađa, razgrađuje i smanjuje stvaranje novih mitisera.  

Vreme za njegovu upotrebu je kada se dvanaestogodišnjaci i stariji počnu susretati sa aknama, a onda prelaze u drugu krajnost i prikrivaju ih na razne načine koji im štete.  

Izbegnite najčešće greške u lečenju akni

Greške se najčešće dešavaju iz neznanja, zato je važno edukovati decu u pubertetu kada dolazi do nastanka hormonskih bubuljica. 

Frizure sa šiškama 

Da li se sećate perioda puberteta kada su devojčice volele da nose šiške, pa i dečaci? Na ovaj način veći deo njih je prikrivao čelo prepuno akni. Prikrivanje šiškama im nije donosilo dobro, ne donosi ni danas, već čini da usled znojenja, masti koja sa kose dodatno prelazi na kožu čela nastaju procesi koji izazivaju akne.  

 

Prikrivanje bubuljica na licu puderom 

Devojčice koje se šminkaju moraju znati da redovno pranje sunđera i četki za nanošenje pudera mora biti prioritet. Ne smeju se koristiti sunđeri koje koriste i drugarice. Međutim, nije dobro ni da se puder koristi da bi se prekrile bubuljice jer će to napraviti dodatan problem. Već zapušene pore postaju dodatno zacementirane teškim pečnim puderima. Ovo je BIG NO za sve one koji se bore sa aknama na koži. U izuzetnim prilikama kada je neophodno našminkati se, to treba da bude sa dermatološkim puderima i isključivo namenjenim njihovom tipu kože.  

 

Samostalno ceđenje mitisera ili bubuljica 

Znamo koliko ta bubuljica i mitiser na licu izazivaju u svakome od nas da ih iscedimo. Međutim, nokti su prepuni nečistoća i bakterija koji prelaze na kožu i već zairitirano i inficirano lice, čine podlogom za razvoj novih akni. Dodatno, nestručnim ceđenjem ostaju rupice, tj. ožiljci na licu.  

Jedini savet koji vam može bilo ko dati jeste da posetite salon i to samo proverene klinike u kojima rade stručni dermatološki radnici koji će u sterilnim uslovima očistiti lice i sprečiti infekciju.  

Uz usvajanje zdravih životnih navika poput ishrane, dovoljno sna i unosa tečnosti, izbegavanje dodirivanja mobilnog telefona, a potom lica, adekvatne higijene, neophodno je u apotekama pronaći lek za akne kao što je Aknefug Oxid Wash. Redovna primena, u početku svaki drugi dan, a nakon 2 nedelje svaki dan, već posle prvih mesec dana može doneti vidljive rezultate. 

 

 

Pre upotrebe detaljno pročitati upustvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Preporuka dermatologa za akne

Kao što imate svog izabranog lekara koji vas vodi, neophodno je ukoliko imate problema sa aknama, imati i dermatologa čijim preporukama verujete.

Osobe sa blažim ili umereno teškim oblicima akni će već uz pomoć topikalne terapije uspeti da reše problem akni na licu.

Nažalost, oni koji se bore sa mnogo težim oblicima akni će morati da imaju duži i ozbiljniji tretman.

Danas preporuka dermatologa za akne najčešće podrazumeva upotrebu benzoil-peroksida u kućnim uslovima, koji se pokazao vrlo delotvorno u lečenju akni.

Benzoil-peroksid je antimikrobna supstanca koja sprečava rast bakterija uzročnika akni na koži. Baš zato je i Aknefug Oxid Wash na listi njihovih preporuka, a dostupan je baš svakome, u apotekama.