Biram Zdravlje logo

Bršljan – pomoć kod bronhitisa i produktivnog kašlja

shadow illustration

Bršljan je prirodi lek koji razređuje gust sekret i pomaže iskašljavanje produktivnog kašlja koji je jedan od simptoma bronhitisa. Prirodan je bronhodilatator, što znači da širi bronhije i olakšava disanje.

Produktivan kašalj, poznat i kao vlažan ili mokar kašalj, je vrsta kašlja koji je praćena izbacivanjem sekreta iz disajnih puteva. Za razliku od suvog kašlja, produktivan kašalj ima ulogu da očisti disajne puteve od sekreta i mikroorganizama.  

Šta uzrokuje produktivan kašalj?

Produktivan kašalj može biti uzrokovan različitim stanjima i infekcijama:

  • Bronhitis predstavlja bakterijsku ili virusnu infekciju sistema za disanje koja zahvata bronhije. Akutni bronhitis je najčešće uzrokovan virusima, dok hronični bronhitis može biti posledica dugotrajne izloženosti npr. dima cigareta. Najčešći simptom bronhitisa jeste produktivan kašalj. 
  • Prehlade i virusi često uzrokuju kašalj praćen sekretom , a javlja se kao reakcija organizma na infekciju.
     
  • Upala pluća (pneumonija) često dovodi do produktivnog kašlja i najčešće je izazivaju bakterijske ili virusne infekcije.
     
  • Astma tokom napada  uzrokuje težak, produktivan kašalj. 
     
  • Pušenje, kako aktivno, tako i pasivno je neretko praćeno jakim i produktivnim kašljem koji dovodi do jakih napada.  Ovaj kašalj je poznatiji i kao pušački kašalj.

Da li prepoznajte simptome produktivnog kašlja?

  • Iskašljavanje - izbacivanje sekreta koji može biti proziran, beo, žut, zelen, a nekada i sa tragovima krvi. 
  • Teško disanje. 
  • Pritisak i bol u grudima od naprezanja. 
  • Škripanje tokom disanja. 

Nažalost, gotovo svi koje pate i od bronhitisa imaju sve gore navedene simptome. 

Šta je bronhitis i kako nastaje?

Bronhitis je zapaljenje bronhijalnih cevi, kroz koje vazduh prolazi do pluća. Ovo stanje može biti akutno ili hronično. Bronhitis često izaziva produktivan kašalj, što znači da osoba kašlje i izbacuje sekret.

Najčešće bronhitis nastaje usled virusne infekcije i to baš od onih virusa koji uzrokuju sezonski grip. Samo što kod bronhitisa, ovi virusi, a najčešće adenovirus i rhinovirusi, napadaju disajne puteve. 

Bronhitis može biti: 

  • Akutni bronhitis koji predstavlja kratkotrajna upala bronhija koja je najčešće uzrokovana virusnim infekcijama, poput prehlade ili gripa. Traje nekoliko dana, a u težim slučajevima i do nekoliko nedelja.

    Ogleda se produktivnim kašaljem, bolom u grudima, zamorom, blagom groznicom... 
     
  • Hronični bronhitis koji predstavlja ozbiljnije stanje koje podrazumeva dugotrajnu upalu bronhija. Najčešće je posledica pušenja ili dugotrajne izloženosti iritansima u vazduhu, poput prašine, hemikalija i zagađenje.

    Ogleda se upornim produktivnim kašaljem koji traje najmanje par meseci, ponavlja se sezonski godinama, osoba teško diše, a izbacuje jak sekret...  

Bronhitis kod dece

Budući da su deca najviše izložena virusima i bakterijama, a posebno u vrtićima i školama, ona su i podložnija akutnom bronhitisu. Pedijatrijske ordinacije su u jesen i zimu prepune dece koja se žale na klasične simptome bronhitisa: 

  • produktivan kašalj, 
  • teško disanje, 
  • pištanje u grudima, 
  • umor. 

Ako primetite simptome bronhitisa kod dece, jako je važno odmah ga odvesti lekaru kako bi dobilo odgovarajuću terapiju na vreme koja se spreči da dođe do upale pluća.

Roditelji treba obavezno da ispoštuju terapiju koju je pedijatar prepisao, a pored standardne terapije, lekari sve više pribegavaju dodatnoj terapiji koja će  deci olakšati disanje, a posebno noću kada dete ne može da spava od napada kašlja, a roditelj se muči kako da zaustavi kašalj.

Prirodni lek za kašalj koji ima dokazano dejstvo u širenju bronhija i olakšavanju iskašljavanja jeste bršljan.  

Bršljan se od davnina koristi kao pomoćni lek u lečenju bronhitisa, astme, olakšava upalu gornjih disajnih puteva.  Sadrži polifenole, flavonoide i saponine koji su zaslužni za dejstvo bršljana.  

Danas pedijatri rado savetuju sirupe sa bršljanom kao dodatnu terapiju, a veoma je važno da izaberte onaj sirup za kašalj koji je registrovan kao lek i nalazi se u nacionalnim i svetskim vodičima za lečenje kašlja.

U našim apotekama se može pronaći Prospan, biljni lek za lečenje produktivnog kašlja br. 1 u svetu*. 

Ne sadrži šećer, veštačke boje, a deca ga rado uzimaju jer ima ukus trešnje i veoma je prijatan.  

*U kategoriji biljnih ekspektoranasa, izvor: IQVIA Global OTC insights MAT 12/2022

Vrste bronhitisa kod dece

Kao i kod odraslih, lekari najčešće bronhitis razdvajaju u 2 grupe: akutni i hronični, a pored simptoma razlikuju ih i uzroci.

Akutni bronhitis kod dece  

Pogađa vrtićski uzrast, a često i školarce jer je uzročnik virusna infekcija. Najčešći virus je virus gripa i adenovirus. Kašalj je prvo suvlji, zatim postaje vlažniji, sa iskašljavanjem, a dete ima opstrukcije i zviždanje tokom disanja koje je i otežano. Često je praćeno i temperaturom i malaksalošću.  

 

Hronični bronhitis kod dece  

Najčešće se javlja kod dece koja žive u gradovima usled zagađenja. Nažalost, deca koja borave u prostorijama sa duvanskim dimom, kao pasivni pušači, oboljevaju od hroničnog bronhitisa.

Često se ponavlja tokom godine i mesecima traje, a kašalj je toliko jak da dete guši i ne može normalno da obavlja aktivnosti.

Lečenje podrazumeva bronhodilatatore kako bi se disajani putevi proširili. A neretko se pribegava i trajnoj profilaksi koja bi smanjila ponavljanja bronhitisa i napada gušenja.  

Bronhitis kod odraslih

Kod odraslih, bronhitis se može javiti kao akutno ili hronično stanje. Simptomi akutnog bronhitisa kod odraslih uključuju kašalj sa sluzi, bol u grudima, blagu groznicu i zamor.

Hronični bronhitis kod odraslih, posebno kod pušača, manifestuje se upornim kašljem, teškoćama sa disanjem i iskašljavanjem sekreta.  

Kao i kod dece, i kod odraslih se savetuje dodatna terapija bršljanom. Prospan liquid sirup za kašalj za odrasle sadrži specijalni ekstrakt bršljana, proizveden po strogim nemačkim standardima, zaštićen pod nazivom EA575.

Zahvaljujući visokokvalitetnoj proizvodnji, Prospan liquid: razređuje gusti sekret u plućima, olakšava i ubrzava iskašljavanje, i smiruje kašalj u isto vreme.  

Kako se leči bronhitis?

U terapiji bronhitisa se najčešće koriste bronhodilatatori, ukoliko je disanje praćeno zviždanjem u grudima.

Ukoliko brisevi potvrde da je uzrok bronhitisa bakterija, obavezno se uključuje i antibiotska terapija koja nikako ne sme biti uvedena na svoju ruku, već samo od strane lekara!

Kako smo napomenuli, redovnu terapiju uvek prate i sirupi za kašalj kao što je Prospan jer olakšava izbacivanje produktivnog kašlja. 

Zašto je Prospan® biljni lek broj 1 u svetu za lečenje produktivnog kašlja*? 

  1. Razređuje gustu sluz u disajnim putevima. 
  2. Olakšava i ubrzava iskašljavanje. 
  3. Smiruje produktivni kašalj. 
  4. Ublažava simptome zapaljenja u plućima. 

Ovaj lek za kašalj se može pronaći samo u apotekama i dostupan je bez lekarskog recepta. Dostupan je u obliku sirupa za decu i odrasle, ali i kao kapi i šumeće tablete za iskašljavanje.

* U kategoriji biljnih ekspektoranasa, izvor: IQVIA Global OTC insights MAT 12/2022  

Koliko dugo traje bronhitis?

Zavisi da li se radi o akutnom ili hroničnom bronhitisu. Akutni najčešće traje oko 7 dana, ali nažalost može i nedeljama potrajati. Zato je jako važno da pedijatar već na početku naloži bris grla i nosa kako bi se otkrilo da li je neophodan antibiotik jer se radi o bakteriji.

Kako olakšati produktivni kašalj i bronhitis?

Pored redovne propisane terapije, da akutni bronhitis ne bi prešao u hronični, potrebno je promeniti životne navike. 

  • Dovoljna količina vode će pomoći da se sluz razredi i olakša izbacivanje. 
  • Prestanak pušenja je prvi korak ukoliko patite od bronhitisa i čestog pušačkog kašlja. 
  • Boravak na svežem vazduhu jer zagađenja i zatvorene prostorije prepune virusa i bakterija utiču na stvaranje sekreta. 
  • Lagana fizička aktivnost koja neće uzrokovati napor i sužavanje disajnih puteva.  
  • Ovlaživanje vazduha jer suv vazduh iritira i tera nas na kašljanje. 

 

Bronhitis, bilo da je akutan ili hroničan, može ozbiljno uticati na kvalitet života. Prepoznavanje simptoma i adekvatno lečenje su ključni za oporavak.

Prospan, sa svojim prirodnim sastojcima, predstavlja efikasnu podršku u lečenju bronhitisa, posebno kod produktivnog kašlja, olakšavajući disanje i smanjujući nelagodu. 

 

Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.