Kako iskoristiti ono najbolje iz namirnica


U današnje vreme mnogo ljudi prepoznaje važnost zdrave ishrane i njen uticaj na postizanje i održavanje dobrog zdravlja. Međutim, odabir zdravih namirnica nije dovoljan ukoliko želite u svoj organizam da unosite hranljive materije. Nepravilnim načinom pripremanja hrane možemo ne samo uništiti veliki broj hranjivih sastojaka, već ih možemo napraviti štetnim za zdravlje. Isto tako ćete malim promenama u načinu pripreme, kod pojedinih namirnica, pojačati njihovo lekovito delovanje. Saznajte koje su metode pripremanja hrane najpoželjnije, a koje najmanje zdrave.
Kuvanje namirnica u vodi
Hrana se tradicionalno kuva i, osim što gubi svoj izvorni ukus, gubi i na prehrambenoj vrednosti. Ako se vreme pripreme produži na više od pet minuta, biće uništen deo vitamina i minerala, a ostatak će se istopiti u vodi . Visoka temperatura i velike količine vode mogu iz namirnica isprati i do 60 posto vitamina i minerala iz hrane, naročito iz povrća. Povrće kuvanjem izgubi oko pedeset posto hranjivih materija, dok namirnice životinjskog porekla izgube nešto manje, od petnaest do dvadeset posto.
Studije pokazuju da su šargarepa, tikvice i brokoli najzahvalnije namirnice za kuvanje u vreloj vodi u poređenju sa ostalim metodama pripreme.
Kuvanje namirnica na pari
Kuvanje na pari je jedan od najzdrKuvanje namirnica u vodiavijih metoda pripreme hranejer ne zahteva dodavanje masnoća u jelo. Sve namirnice koje pripremamo na pari zadržavaju svoj izvorni izgled, ukus, boju i svežinu, a gubitak vitamina i minerala je minimalan. Na primer brokoli kod kuvanja na pari zadržava 80 % vitamina C, dok kod kuvanja u vodi zadržava 30 %.
Uvek je najbolje na početku kuvanja dodati začine kako bi oni proželi namirnice, a na pari je najbolje pripremati ribu, blitvu i kelj.
Sirova hrana
Zbog tretiranja hrane pesticidima, uvreženo je mišljenje da se kora voća i povrća treba oguliti pre konzumiranja. Međutim, sama kora sadrži više nutricijenata nego unutrašnjost ploda. Na primer, kora jabuke sadrži 6 puta više vitamina nego plod jabuke. Ako je kora previše tvrda za konzumiranje, trebalo bi je što tanje oguliti jer se velika većina nutricijenta nalazi tik ispod kore.
Ako sirovo voće i povrće gulite ili seckate, ono će da oksidira u dodiru sa vazduhom što će smanjiti količinu nutricijenata u plodu. Kako bi to izbegli, pripremite ih pre jela i izbegavajte odlaganje izrezanog voća i povrća u frižider.
Prženje
Prženje je, zajedno s pečenjem, najlošiji način pripreme hrane. Namirnice su obično oguljene ili izrezane i izložene jako visokim temperaturama što rezultira gubljenjem hranjivih sastojaka. Zbog visokih temperatura potrebno je ulje kako bi se zaustavilo isušivanje stvarajući pri tom slobodne radikale (kancerogene materije) pri visokim temperaturama.
Savet za kraj: Izbegavate izlaganje ulja visokim temperaturama ili pripremajte obroke na maloj količini ulja, uz dodatak vode, a gotova jela začinite maslinovim, bundevinim ili nekim drugim kvalitetnim uljem i/ili marinadama kako bi istakli ukus.