Biram Zdravlje logo

Kako zaustaviti proliv – brzo rešenje

shadow illustration

Proliv (dijareja) je neprijatna tegoba koja se ogleda čestim, tečnim stolicama koje mogu biti praćene grčevima u stomaku, gasovima, nadutošću i ponekad groznicom.

Iako je obično prolaznog karaktera, može biti izuzetno neugodna i iscrpljujuća. Srećom, proliv najčešće traje kratko, svega par dana. Onda kada proliv traje duže od nekoliko dana, pa čak i nedeljama, najčešće ukazuje na problem poput sindroma iritabilnog creva (IBS), na infekciju, celijakiju ili inflamatornu bolest creva.

Prateći simptomi proliva

Simptomi proliva mogu biti lakši, ali i teži. Lakši simptomi uključuju: 

  • bol u stomaku, 
  • gasove, 
  • grčeve, 
  • nadutost, 
  • mučninu, 
  • povraćanje. 

Teži simptomi proliva podrazumevaju: 

  • sekret u stolici, 
  • krv u stolici, 
  • povišenu temperaturu, 
  • gubitak apetita. 

Šta uzrokuje proliv?

Proliv se obično javlja kada creva ne apsorbuju dovoljno vode i onda uslede tečne stolice. Uzrok proliva su najčešće: 

  • Virusne i bakterijske infekcije 

Najčešći virusni uzrok proliva je rotavirus koji se javlja kod dece i odraslih. Ova zarazna infekcija izaziva zapaljenje sistema za varenje. Javlja se u zimu i proleće, ali nije retko da „obraduje“ i tokom leta.  

Pored rotavirusa tu su i bakterije poput E.coli i paraziti koji se nalaze u zaraženoj hrani ili vodi.

Bakterijska infekcija koja uzorkuje proliv često upropasti letovanje mnogim turistima. Međutim, zbog upotrebe antibiotika, pa i tokom boravka u bolnicama može se javiti proliv uzrokovan bakterijom Clostridioides difficile.    

  • Loša ishrana  

Neprilagođena ishrana, loša kombinacija namirnica, pa i neoprano voće i povrće mogu takođe biti uzrok proliva. Upotreba veštačkih zaslađivača (sorbitol, eritritol i manitol) em što nije najzdravija varijanta, em kod nekih ljudi uzrokuje i proliv.  

Lekovi 

Lekovi poput antibiotika mogu biti uzrok proliva. Ovo i jeste razlog zašto kada dobijete antibiotik lekar vam savetuje i obavezno uzimanje probiotika. Antibiotici eliminišu infekcije ubijanjem loših bakterija, ali takođe ubijaju i dobre bakterije. Time se remeti prirodna ravnoteža bakterija u crevima i nastaje proliv.  

  • Stres  

Poznato je da mozak kontroliše većinu naših organa, pa tako je i u stalnoj vezi sa crevima. Kada je telo pod stresom, dolazi do kontrakcija debelog creva koje postaju sve brže i brže i time nastaje proliv. Ovu vrstu proliva lekari često nazivaju i stresna dijareja.  

  • Intolerancija na laktozu 

Laktoza je šećer koji se nalazi u mleku i drugim mlečnim proizvodima. Kod ljudi koji su intolerantni na laktozu vrlo brzo nakon jela mleka, sira i drugih mlečnih proizvoda nastaje neprijatan proliv. S godinama može da se smanji, ali i poveća. A nekada se i javlja tek u srednjem dobu života.  

  • Ozbiljniji zdravstveni problemi 

Dijareja može biti akutna i javlja se iznenada i traje kratko, kao i hronična koja traje duži vremenski period i ukazuje na ozbiljne probavne probleme. Najčešći uzročnici hronične dijareje su: sindrom iritabilnog creva (IBS), Kronova bolest, ulcerozni kolitis, celijakija, mikroskopski kolitisa i prekomernoi rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). 

Šta se preporučuje kao ishrana kod proliva?

  • Žitarice koje se lako vare (pirinač, pšenica, ovas); hleb. 
  • Jabuke (kuvane, pečene), šljive, breskve... 
  • Povrće, ali obavezno bez kore ukoliko je ima. Dobar izbor je krompir, šargarepa, tikvica.

 

Šta ne treba jesti kod proliva? 

  • Prženu i pohovanu hranu. 
  • Žitarice koje se teško vare (kukuruz, ječam...). 
  • Kandirano suvo voće poput kajsija, šljiva, smokvi, grožđice... 
  • Mahunarke (grašak, pasulj, boranija), glavičasto povrće (kelj, kupus, brokoli...). 

Šta može pomoći kod proliva?

Jako je važno odabrati proizvod koji može brzo delovati i pokupiti toksine iz organizma. Proizvodi na bazi koloidne silicijumove kiseline snažno vezuju otrove i na taj način brzo pomažu zaustavljanju proliva.

Upravo je takav proizvod Silicol®gel, brzo rešenje protiv proliva i dostupan je u apotekama. 

Idealan je kod: 

  • proliva, 
  • trovanja kvarljivom i teškom hranom 
  • stomačnog virusa 
  • mučnina, 
  • povraćanja,  
  • nadutosti,  
  • gorušice, 
  • grčeva u stomaku.   

Ima neutralan ukus, bez glutena i pogodan za vegane.  

Ono što raduje sve one koji su ga isprobali jeste da već nakon 15 minuta vezuje virusne čestice rotavirusa u crevima i prirodnim putem ih izbacuje iz organizma.  

Nalazi se 2 pakovanja – kesica koju možete uvek imati sa sobom i popiti direktno ili razblaženo u čaši vode, i kao veće pakovanje idealno da bude deo kućne apoteke i uzimate po potrebi.

SAZNAJ VIŠE O PROIZVODU  

Kako sprečiti nastanak proliva?

Prvi i osnovi korak od koga treba da krenemo jeste pravilna higijena, kako nas sami, tako i namirnica koje koristimo.

  • Ruke često perite i pre i posle pripreme hrane. Posebno nakon korišćenja toaleta, , kijanja, kašljanja i brisanja nosa, a ne zaboravite da operete ruke i nakon što ste dirali sirovo meso.
     
  • Ruke perite najmanje 20 sekundi, sapunom. Sapunite ruke sapunom najmanje 20 sekundi.
     
  • Ukoliko niste u mogućnosti da operete ruke sapunom, zamena neka bude alkohol (najmanje 60%), a vlažne maramice zaboravite.
     
  • Dobro perite voće i povrće, a za to koristite sodu bikarbonu. Vrlo je jednostavan recept: pomešajte 3-4 kašičice sode bikarbone sa 4 šolje hladne vode i prethodno dobro oprano voće i povrće potpopite u rastvov oko 10-ak minuta. 
     
  • Redovno sve površine na kojima pripremate hranu čistite alkoholom. 

Kako sprečiti proliv na putu?

Proliv se često javlja baš onda kada nam je potrebno uživanje! Tada odmor preraste u napor. Zato se potrudite da svedete rizik na minimum.

  • Vodite računa šta i gde jedete. Jedite vruću, termički dobro obrađenu hranu. Ne jedite sirovo voće i povrće osim ako ih sami ne možete oljuštiti. Izbegavajte sirovo ili nedovoljno kuvano meso i mlečne proizvode.
     
  • Obratite pažnju na vodu koju pijete. Uvek je naš savet bez obzira šta meštani kažu, da pijete ipak flaširanu vodu.  Gazirana pića, pivo ili vino posluženo samo u originalnoj ambalaži. Perite i zube kupovnom vodom, a dok se tuširate vodite računa da ne gutate vodu.
      
  • Obavezno sa sobom uvek treba da imate rešenje za proliv.
     
  • Pratite Svetsku zdravstvenu organizaciju i ako putujete u neke daleke predele koje mogu predstavljati rizik, obavezno u konsultaciji sa lekarom uključite probiotik pre puta i tokom boravka u stranoj zemlji.  

Kada je vreme za lekara ukoliko imamo proliv?

  • Kada proliv traje duže od 2 dana i bez prestanka.
  • Dehidrirani ste.
  • Imate jake bolove u stomaku. 
  • Primetili ste krv i crnu stolicu. 
  • Imate temperaturu iznad 39 C.

Prepoznajte dehidrataciju kod proliva

Svega par simptoma mogu ukazati da li se radi o dehidrataciji: 

  • Prekomerna žeđ, 
  • suva usta ili koža, 
  • slabo mokrenje, 
  • osećaj slabosti i vrtoglavica, 
  • umor, 
  • tamna boja urina, 
  • suva usta i jezik.

U slučaju da proliv traje duže od nekoliko dana, ili je praćen ozbiljnim simptomima poput krvi u stolici ili visoke groznice, važno je potražiti medicinsku pomoć. U većini slučajeva, proliv je prolazan i može se uspešno lečiti pravilnom ishranom, unosom tečnosti i odmorom, a brzo rešenje za proliv uvek možete imati u kućnoj apoteci ili sa sobom.