Biram Zdravlje logo

Psihološki aspekti atopijskog dermatitisa kod dece

shadow illustration

Osobe sklone atopiji imaju izražene simptome suvoće i svraba, koji narušavaju kvalitet života i zahtevaju adekvatnu negu.

Atopijski dermatitis pogađa više od 9 miliona dece i 16 miliona odraslih u svetu. Koža je naš najveći organ koji ima više uloga. Kao organ koji je najviše u kontaktu sa spoljašnjom sredinom, koža i njen izgled ukazuju na različite uticaje iz okruženja. Njena osnovna uloga je održavanje homeostaze organizma kroz regulaciju telesne temperature i gubitka vode, a zahvaljujući spoljašnjem sloju (stratum corneum) predstavlja zaštitu od mehaničkih uticaja, infekcija i toksičnih materija.

Atopijski dermatitis (AD) može imati značajan uticaj na emocionalno i psihološko stanje dece. Dok su fizički simptomi kao što su svrab i crvenilo kože očigledni, psihološki aspekti su jednako važni za razumevanje i podršku mališanima koji se suočavaju sa ovim stanjem.

Kako promene na koži utiči na emocionalno stanje dece?

Stalna nelagodnost i svrab čine decu iritiranim i frustriranim. Neprekidna potreba za češanjem može dovesti do promena raspoloženja, plača, poremećaja sna. Ovakvi prateći simptomi su veoma česti, jer malo dete ne može da izrazi svoju nelagodnost rečima.

Sa druge strane, vidljivi simptomi atopijskog dermatitisa kod veće dece mogu uticati na samopouzdanje. Osećaj nelagodnosti zbog izgleda kože, naročito ako se suočavaju sa komentarima vršnjaka ili odraslih, može dovesti do negativne slike o sebi, povlačenja, izbegavanja druženja i slično. Problemi sa snom, umor i iritacija kože značajno utiču na školske aktivnosti.

Kako prihvatiti promene na koži i AD?

 

  • Edukacija prilagođena uzrastu

Edukacija dece o njihovom stanju na način koji mogu razumeti pomaže im da se osećaju manje anksiozno. Razumevanje stanja kože i načina upravljanja njime može smanjiti strah i nelagodnost.

  • Otvorena komunikacija

Stvaranje otvorenog dijaloga između dece i roditelja o njihovim osećanjima će pomoći u rešavanju emocionalnih problema i pružiti podršku.

Takođe, uvođenje rutine u primeni proizvoda za negu kože, pružiće osećaj stabilnosti, manje mogućnosti pojave akutnih simptoma i pojačanog svraba, što će biti utešno za decu koja se suočavaju sa atopijskim dermatitisom duži vremenski period.

Linija koja bi prijala atopičnoj koži je upravo Linola, čuvar kože cele porodice. Namenjena je i koži sklonoj neurodermatitisu, seboroičnom dermatitisu, kao i suvoj, nadraženoj i koži koja se ljuspa. Pogodna je čak i kod psorijaze. Zahvaljujući jedinstvenoj formuli sa esencijalnom linolnom kiselinom podstiče prirodni proces regeneracije kože i štiti je od gubitka vlage.  

Saznaj više o Linola proizvodima