Biram Zdravlje logo

Nemoj da stavljaš so na ranu! – koliko je zdrava so?

shadow illustration

Zavalili ste se ispred TV-a nakon duge radne nedelje, odlučili ste da se počastite picom, već ste u obližnjem marketu kupili štapiće, kikiriki, kokice, naćose i ljuti salsa sos… Ne pada vam na pamet da se opterećujete mogućnošću spuštanja imuniteta pri konzumaciji „slanih” grehova.

Današnjim načinom ishrane unosimo 5-10 grama soli (NaCl – natrijum-hlorida) više nego što je potrebno ljudskom telu. Ako preterate s gorenavedenim i uopšte puno dosoljavate – ozbiljno možete narušiti svoje zdravlje. Najveći deo soli unosimo gotovom ili polugotovom hranom.

 

Horor film ili horor uz film?

Sir plus sos na pici su ubistvena kombinacija. Uhvati vas neopisiva žeđ nakon što ste pojeli nekoliko komada pice? Sir sadrži puno natrijuma, a njegov „partner u zločinu” je sos od paradajza.

shadow illustration

Uopšte, svi gotovi sosovi puni su natrijuma. Na primer, kašika terijaki sosa sadrži 690 mg, a kašika soja sosa do 1024 mg natrijuma. Umesto toga bolje je upotrebiti sirće, sok od limuna ili narandže – i ostale prirodne sosove.

Šta je hrskavo, a nezdravo? Jedna šaka čipsa sadrži 136 mg natrijuma! Jedite čips kome nije dodata so i nije pržen na ulju.

Samo pola šolje konzerviranih mahuna sadrži 400 mg natrijuma. Zamenite ih svežim ili zamrznutim mahunama pa izbegnite nepotrebnu so, ali i konzervanse.

Kroz hleb i pekarske proizvode u organizam dnevno unesemo oko 30% potrebne soli, a udeo se povećava ako su proizvodi posipani solju.

Sad ste verovatno malo pognuli glavu, možda „zakolutali” očima – jer većinu ovoga već znate! Ali kome od nas bi palo na pamet da se skrivena so nalazi u slatkom kornfleksu, koji se reklamira kao lagan i zdrav doručak?

Kako izbaciti višak natrijuma iz organizma?
Blitva neutrališe višak natrijuma! Jedna šolja blitve sadrži 1000 miligrama kalijuma.

A šta mi može biti od nekoliko zrna soli više?

Osećate se naduto? So zadržava vodu u organizmu i upravo se od toga možete tako osećati. Ako smanjite unos soli – gubite i na težini! Nije „greh” samo „sladak”!

So povećava rizik i od kardiovaskularnih bolesti i povišenog krvnog pritiska. Takođe, povećava rizik nastajanja osteoporoze, stvaranja kamena u bubregu i trajnog oštećenja bubrega.

Sad kad smo vas isprepadali… Nećemo više. :)

Sad nas verovatno gledate kao žestoke protivnike soli, s „master” planom da so istrebimo s planete jer je zla! Ne. Ne mislimo tako. Moramo vas nekad obasuti negativnim stranama, jer ništa što konzumirate previše nikako ne može biti dobro po vas. Zato ćemo sada nabrojati neke pozitivne strane soli. 

Od ravnoteže vode u organizmu zavisi dobro zdravlje, a uspostavlja ga nerafinirana so.
Stabilizuje otkucaje srca.
Važna je za izbacivanje viška kiseline iz ćelija tela, naročito iz mozga. Reguliše nivo šećera u krvi pa je neophodna kod dijabetesa.

Izuzetno je važna za čišćenje pluća od sluzi, naročito kod astme i cistične fibroze, kao i za čišćenje upale sinusa.
Ona je prirodni hipnotik. Bez soli nema ni seksa! Vitalna je za održavanje seksualnosti i libida!