Biram Zdravlje logo

Uravnotežena ishrana kod dece

shadow illustration

Detinjstvo je najvažnije doba u čovekovom životu iz mnogo razloga, a jedan od njih je i pravilan razvoj i razvitak.

Detinjstvo je najvažnije doba u čovekovom životu iz mnogo razloga, a jedan od njih je i pravilan razvoj i razvitak. Tokom detinjstva ljudsko telo se ubrzano razvija i zbog toga mu moramo dati dovoljno kvalitetne i raznovrsne hrane koja će mu pomoći u tome. U nastavku pročitajte koja hrana je najbolja za decu u razvoju i kako da postignemo uravnoteženu ishranu kod dece.

Deca i sport

Zbog intezivnog rasta i razvoja deci je potrebno puno kretanja. Bavljenje bilo kakvim sportom ili raznim aktivnostima pomaže metabolizmu da bolje iskorišćava hranjive supstance koje se unose u telo. Roditelji bi trebalo da podstiču svoju decu na sport. Upravo zbog velike količine kretanja i aktivnosti važno je uravnotežiti dečiju ishranu i pobrinuti se da dete dobije sve potrebne namirnice.

Zašto je važna uravnotežena ishrana

Kao što je već spomenuto, tokom mlađeg doba deca se puno kreću, bave se sportovima i aktivnostima, pa je njihova težina pod kontrolom. Međutim, često se dogodi da dete prestane da trenira, a kilogrami se munjevitom brzinom nakupe. Taj problem se vrlo lako može rešiti uravnoteženom ishranom.
Druga nezdrava navika dece je hrana iz „fast fooda” i preskakanje obroka. Dete školskog uzrasta bi trebalo da jede najmanje pet obroka dnevno u pravilnim vremenskim razmacima, a nezdravu hranu bi trebalo izbegavati u širokom luku. Idealan razmak između obroka je tri do četiri sata.

Brze, ali zdrave užine!

Ako vašem detetu obaveze ne dopuštaju pravilu ishranu pripremite mu neku od brzih i zdravih užina. Jedna od ideja je da u maloj kutijici sa poklopcem pripremite mešavinu grožđa, sušenih kajsija, sušenih brusnica, badema, lešnika i oraha, prženih bez šećera ili soli.

Ako dete nije ljubitelj zdrave hrane, voća i povrća, poslužite se nekim od sledećih trikova:
 hranu koju deca ne vole ponudite u malim količinama i to kad su deca već gladna.
 uključite i dete u kupovinu i pripremanje zdrave hrane, sigurno će se više radovati nečemu u čemu je i samo učestvovalo.

shadow illustration

Doručak – najvažniji obrok

Doručak je najvažniji obrok za svaki uzrast, a posebno za decu. Jednostavan i brz doručak može uveliko povećati koncentraciju deteta i uspeh u školi što su potvrdila i razna istraživanja.

Za dečiji doručak naprikladnije su žitarice celog zrna kao što su zobena kaša, kukuruzne ili žitne pahuljice i musli koje se može jesti sa mlekom ili jogurtom. Umesto žitarica doručak se može sastojati i od hleba ili tosta od celog zrna sa margarinskim ili mlečnim namazom, a savršen obrok će zaokružiti šoljica toplog mleka ili čaša prirodnog soka.

Što je posebno važno za uravnoteženu ishranu?

Uz žitarice, najvažnije namirnice su meso, riba, jaja, orašasti plodovi i grašak koji bi trebalo da se na jelovniku nađu barem jednom dnevno.

Crveno meso

Crveno meso je važno za zdrav organizam, ali sa njim ne smete preterivati, dovoljno je da ga poslužite jednom nedeljno.

Sveže voće

Sledeća važna grupa je sveže voće koje se na jelovniku vašeg deteta treba naći barem dva puta dnevno. Ako dete ne voli preterano voće, napravite mu voćni sok ili frape bez šećera, u tome će sigurno uživati.

Mlečni proizvodi

Dečije kosti brzo rastu i razvijaju se što znači da im je potrebna velika količina kalcijuma. Najbolji izvor kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi. Idealna količina koju bi deca trebalo da konzumiraju su dve šoljice dnevno i to najmanje tri do četiri puta nedeljno.

Povrće

Poslednja grupa, podjednako važna, je povrće koje je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Deci možete davati povrće bilo koje vrste, ali najidealnije je zeleno lisnato od kojeg se mogu pripremiti ukusne salate.
Pripremite za svoje dete barem tri obroka dnevno na bazi povrća i uticaj na njegovo zdravlje će biti više nego pozitivan!