Biram Zdravlje logo

Ulje koštica grožđa – saveznik protiv bora

shadow illustration

Da li znate da kada dehidrirate, koža prva gubi vodu, a poslednja je dobija?

Nije onda ni čudno zašto je ulje koštica grožđa postalo popularno u kozmetici, budući da između ostalog i snažno hidrira kožu, sprečavajući nastanak bora.

Ulje koštica grožđa (VITIS VINIFERA (GRAPE) SEED OIL) je zbog svog porekla i sastava dragoceno među sastojcima kozmetičkih proizvoda, posebno u proizvodima protiv bora, a njegova upotreba je u porastu.  

To je prirodni sastojak, dobijen minimalnom obradom semenki grožđa.

Najbolji način ekstrakcije je hladno presovanje koštica, jer ne dolazi do većeg gubitka glavnih komponenti. Dobija se iz semena grožđa, a bogato je antioksidansima poput vitamina E, kako ga još nazivamo „vitaminom mladosti“, esencijalnim masnim kiselinama i drugim hranljivim materijama. 

Ima širok spektar primena i koristi se u raznim kozmetičkim proizvodima zbog svojih brojnih prednosti za kožu.  

Ulje koštica grožđa takođe ima i protivupalna svojstva, što ga čini korisnim za umirivanje iritacija i crvenila na koži. 

Pored nege kože, ulje koštica grožđa je popularan sastojak i u proizvodima za negu kose. Ono može hidrirati i nahraniti suvu i oštećenu kosu, čineći je mekom, sjajnom i lakšom za oblikovanje. Pomaže u jačanju korena kose i smanjenju lomljenja.  

Za sve tipove kože, čak i za negu masne i problematične kože

Jedna od najznačajnijih prednosti ulja koštica grožđa je njegova sposobnost da hidrira i neguje kožu.

Brzo se upija, ne ostavljajući masni trag, što ga čini odličnim sastojkom za sve tipove kože, uključujući i masnu i problematičnu kožu. 

Smanjuje prekomerno lučenje sebuma i pomaže da izgubite onaj efekat presijavanja koji je dobro poznat svima sa masnom kožom.  

Redovnom upotrebom ovog ulja možete: 

  • poboljšati elastičnost kože 
  • umanjiti sitne bore i oštećenja od sunca  
  • doprineti zdravom izgledu kože 
  • hidrirati kožu 
  • obnoviti kožnu barijeru 
  • dati blistavost koži 
  • smanjiti tamne fleke i hiperpigmentaciju 
  • smanjiti crvenilo kože (ulje je pogodno čak i za crvenu i „upaljenu“ kožu).

Anti-age efekat ulja koštica grožđa

Ulje koštica grožđa bogato je mnogim jedinjenjima:

  • beta-karotenom,
  • vitaminima D, C, E
  • i polifenolima.

Zahvaljujući njima ovo ulje ima moćna antioksidativna svojstva i pomoći će u zaštiti kože od slobodnih radikala i drugih štetnih faktora iz okoline.

Na ovaj način se sprečava oksidativni stres koji je uzrok prevremenog starenja kože. U njegovom sastavu su i esencijalne masne kiseline i vitamini koji: 

  • podmlađuju kožu,
  • stimulišu nastanak kolagena, 
  • sprečavaju stvaranje bora.

Obiluje vitaminom E, koji je odličan za zadržavanje vlažnosti kože jer dehidrirana koža mnogo brže stari, budući da iz dehidratacijskih linija nastaju bore.

Vitamin E igra ključnu ulogu u omekšavanju i hidrataciji spoljašnjeg sloja kože. Masne kiseline jačaju kožnu barijeru čineći kožu otpornijom na negativne uticaje, a i manje podložnom starenju. Deluju na smanjenje gubitku tonusa i čvrstoće kože.  

Vitamin E u ulju koštica grožđa koristi se u proizvodnji kolagena i poboljšava tonus kože. Ovaj moćni vitamin stimuliše obnovu kolagena čineći kožu: 

  • čvršćom i 
  • mlađom. 

Kako se ulje koštica grožđa koristi protiv bora?

Svedoci smo velikog broja kozmetičkih proizvoda na tržištu, koji se prilagođavaju trendovima u kozmetičkoj industriji - velikoj potražnji za proizvodima čiji su sastojci prirodnog ili organskog porekla, isticanju proizvoda koji kožu štite od zagađenja.

Veoma je važno koristiti proverene proizvode.  

Posebno pogodne formulacije za ulje koštica grožđa su serumi i kreme za lice, kao i proizvodi za negu područja oko očiju, a ono što većinu dama najviše intersuje jesu kreme i serumi protiv bora.  

Merz Spezial dražeje, kompleks vitamina i minerala za dugu, lepu kosu koja ne opada, negovanu kožu i čvrste i jake nokte, dobile su novog člana porodice.  Merz Spezial Skin Lift Energy Serum Intense specijalno dizajniran za negu kože nakon 40. godine. Pored Q10 sadrži i ulje koštica grožđa. Ukoliko svakodnevno budete koristili ovaj serum na očišćeno lice, vrat i dekolte koža postaje: 

  • elastična 
  • zategnuta 
  • blistava 
  • hidrirana 
  • podmlađena. 

 

Dokazano je da je ulje koštica grožđa nekomedogeno i pogodno za sve tipove kože. Pritom, kompatibilno je sa ostalim sastojcima, pa se ovaj serum protiv bora može koristiti u kombinaciji sa drugim kremama koje se nanose nakon njega.  

Zahvaljujući ulju koštica grožđa ublažava se dejstvo slobodnih radikala, a koža postaje glatka i elastična. Posebno se savetuje primena ovog ulja za predeo oko očiju.  

Primena ulja koštica grožđa van kozmetičke industrije

Ulje od koštica grožđa je jestivo i ima blag ukus koštunjavog voća. Smatra se polinezasićenim uljem i odlično je zbog sadržaja linolne kiseline. Koristi se kao dodatak salatama i zastupljeno je u ishrani upravo zbog visokog sadržaja vitamina i antioksidanasa. Ovo ulje kao svoj najveći benefit ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem. 

S obzirom na sve navedene prednosti, nije iznenađujuće što se ulje koštica grožđa sve više koristi u kozmetičkoj industriji. Ako tražite prirodan i efikasan sastojak za negu kože, ulje koštica grožđa je odličan izbor.